6 tips om een heerlijk Scandinavisch gevoel in huis te halen

Scandinavisch modern interieur tips

Het is een veelvoorkomende stelling: ‘in een Scandinavisch interieur, daar kom je pas écht tot rust.’ Je hoort het in elke interieurzaak en je ziet het zo vaak passeren. Is het niet al scrollend op Pinterest, dan is het wel in tv programma’s zoals 'een frisse start met vtwonen'. Interieurstylisten zijn er rotsvast van overtuigd: de ‘Scandinavische interieurgolf’ is nog lang niet overgewaaid. Maar wat is dat nu precies dat Scandinavisch gevoel en hoe kun je een klein stukje van het Hoge Noorden integreren in jouw interieur?

In deze blog geven we je 6 eenvoudige tips (die niet eens duur hoeven te zijn) om een Scandinavische look te creëren in jouw interieur.

     1. De kunst is het verlichten van de ruimte

Scandinavisch wonenBij het samenstellen van een Scandinavisch interieur vertrek je vanuit de basisregel: haal het licht naar binnen. Hoe meer vrije ramen, hoe beter. Laat het daglicht z’n werk doen! Ook een likje verf doet alvast wonderen. Schilder in een ruimte van 4 muren minstens 2 muren wit (zeker ook de muur waar de ramen in zitten.) Op deze manier zal de ruimte groter lijken en zal het langer klaar lijken. Combineer het wit eventueel met een lichte kleur. Zo hou je het luchtig en speels. Zorg dat de grotere meubelstukken tegen de muur staan zodat deze geen daglicht kunnen afnemen van de kleinere meubel- en decoratiestukken.


 

 

 

     2. Gebruik zachte en lichte kleuren 

Scandinavisch wonenEenmaal het licht binnen is, wil je het binnen houden: al het daglicht ten volle benutten. Gebruik geen felle kleuren die te veel met elkaar in contrast staan. Het doel is om al het daglicht ten volle te benutten. Dit doe je door lichte kleuren te gebruiken. Meestal wordt er met pastel gewerkt. Door met de combinatie van deze pastelkleuren en wit te werken creëer je meer ruimte om dit in balans te brengen met donkerdere meubelstukken en/of decoratiestukken. Gebruik als aanvulling natuurlijke aardetinten, zwart of grijs. Durf ook verschillende kleuren in huis te combineren. Een woonkamer in pastelroze en een slaapkamer in pastelblauw, is dat wel een goed idee? Wat ons betreft: pastel, dat past wel!

3. Minimalistisch & subtiel: less is more

 

Scandinavisch wonenVeel licht en lichte kleuren zijn één ding. Het volgende belangrijke punt is de minimalistische vormgeving die we gaan gebruiken om de ruimtes functioneel en comfortabel te maken. Zoek naar strakke lijnen die je kunt toevoegen aan je interieur. Denk hierbij aan zwarte slanke lijnen die alles zullen samenbrengen tot een gezellig geheel. Deze lijnen kun je terugvinden in poten, randen, deurklinken, stoelpoten, rekken… Gebruik bovendien niet té veel accenten. Zo wordt alle aandacht geleid naar de accenten die er wel toe doen. Combineer het aangename met het praktische: een wijnrek, lamp of bijzettafel stralen gezelligheid uit maar hebben ook een functionele waarde. Shop hier leuke zwarte rekken en haal zo de zwarte lijnen in huis.     4. Waag je aan gekke patronen

Scandinavisch wonenHoef je nu echt zo braaf binnen de lijntjes te kleuren? Natuurlijk niet! Door je ruimtes slim aan te kleden met opvallende patronen en gekke geometrische vormen kun je de sfeer compleet laten omslaan. Gebruik bijvoorbeeld een accentmuur die je behangt met een geprint papier. Dit is een goedkoop alternatief voor het schilderen van een muur. Een ander voorbeeld is gebruik maken van tapijten of vloerkleden. Die kunnen gemakkelijk vervangen worden en zijn sfeervol.
 

 

 

 

 

 

 

     5. Breng de natuur naar binnen

Scandinavisch wonenIn een Scandinavisch interieur vind je heel wat natuurlijke grondstoffen terug.
Hout, marmer, kurk, metaal, wol & planten. Stuk voor stuk zijn het duurzame materialen en bovendien brengen ze variatie in de ruimtes. Breng de natuur naar binnen. Houten kasten met metalen poten, stoelen met houten poten, een lederen vlinderstoel, een wollen schapenvacht en leuke plantjes. Er bestaan zoveel leuke betaalbare voorbeelden die gemakkelijk te vinden zijn.

 

6. Zorg voor de juiste sfeer

 

Scandinavisch wonenLast but not least: tracht een sfeer te creëren waarbij je een goed gevoel krijgt. Want daar gaat het allemaal om: ergens binnenkomen en rust kunnen vinden in de ruimte waarin je je bevindt. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding, laat de felle details achterwege. Want daar gaat het allemaal om: ergens binnenkomen en rust kunnen vinden in de ruimte waarin je je bevindt. Speel zoveel mogelijk met licht. Naast functionele verlichting heb je ook sfeerverlichting nodig. Gebroken licht bijvoorbeeld kan heel gezellig zijn in de slaap- of woonkamer. Shop de bamboe vloerlamp die afgebeeld wordt op de foto.

Lees meer